Efter fjernelse af tand

Hvad kan man forvente, når man har fået fjernet en tand?

At få fjernet en tand, kan sammenlignes med en lille operation. Man skal derfor passe på såret, som er kommet i munden.

Mulighed for smerter

De første timer er mund og sår bedøvet, og det vil derfor ikke gøre ondt. Når bedøvelsen er væk, kan der komme ømhed og lettere smerter. Det er bedst og behageligst at undgå smerter. Tag derfor 2 Tabletter Panodil, Paracetamol, Pamol el lign. inden bedøvelsen holder op, og fortsæt med at tage 2 tabletter 3-4 gange dagligt, hvis nødvendigt. Børn skal følge medicinpakkens anvisninger. Eller følg de anvisninger tandlægen har givet.

Hævelse

Det er helt almindeligt, at kind og tandkød hæver, nar man har fået fjernet en tand. Kolde omslag kan formindske hævelser. Læg en ispose eller et koldt, fugtigt håndklæde på kinden ud for det sted, hvor tanden er fjernet. Gør det et kvarter pr. time de første par timer.

Mange vil også opleve, at kinden bliver lidt blågul. Det er helt normalt og vil fortage sig. Bliver hævelsen større i dagene efter fjernelse af tanden henvender man sig til tandlægen for kontrol.

Pas på såret

Nar tanden er trukket ud, skal såret have ro. Man skal derfor tage den med ro det første døgn. For megen aktivitet kan øge presset på såret og give blødninger. Nar man skal sove eller ligge ned er det en god ide, at ligge med hovedet højt det første døgn. Det letter trykket på såret. Undgå at røre ved såret. Det gælder både med tunge, fingre, Iommetørklæde og andet. Lad være med at suge i såret.

Mundskylning

Skyl ikke munden den dag, tanden er fjernet og gør det under ingen omstændigheder de første 2 timer. Såret får ikke fred til at hele, så længe man skyller munden. Dagen efter tanden er fjernet, kan man skylle munden forsigtigt med lunket saltvand (1 tsk. til 1 glas vand) eller klorhexidin 0,1 % (kan købes på apoteket). Det nedsætter risikoen for infektion.

Tandbørstning

Det er vigtigt at holde munden ren. En uren mund giver større risiko for infektion i såret. Husk derfor at børste tænderne som sædvanligt, men pas på ikke at børste såret.

Hvad kan man spise?

Husk at spise alle måltider og spis gerne rigeligt. Kroppen bruger energi på at hele såret. Spis blød eller flydende og ikke for varm mad den første dag. Undgå at tygge i den side af munden, hvor tanden er fjernet og spis ikke hård kost, så længe det er til besvær.

Røg og alkohol

Rygning har en uheldig indflydelse på helingen, så lad være med at ryge mere end højst nødvendigt. Undgå alkohol i hvert fald det første døgn. Alkohol øger blodtilførelsen og kan give anledning til efterblødninger, som sinker sårets heling.

Efterblødning

Det er helt normalt, at der den første dag vil sive lidt blod fra såret. Det kan se værre ud, end det er, fordi blodet blander sig med spyttet.

Regulær blødning stoppes bedst ved at tage en ren tampon og lægge over såret (ikke ned i). Bid så sammen, så tamponen trykker på sårkanterne, og hold munden lukket i 10-15 minutter.

Print Friendly and PDF